Superfoods to inaczej superżywność, która ostatnimi czasy wzięła szturmem rynek suplementów diety. Wzbogaca codzienny jadłospis o cenne składniki odżywcze, które mają sprawić, że będziemy zdrowsi, silniejsi, piękniejsi, a także pełniejsi energii.
Dziś zajmiemy się dwoma spośród super produktów, które chętnie dodawane są do zielonych koktajli — podwyższają odporność, a także pomagają w oczyszczeniu organizmu.
Spirulina — właściwości zdrowotne
Spirulina to alga, która rośnie w wodach Ameryki Południowej, Hawajów, a także Azji. Bezsprzecznie ma ona niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie człowieka i jest jednym z najchętniej wybieranych suplementów diety. Ze względu na zainteresowanie tym produktem, w celu potwierdzenia jego właściwości zdrowotnych, naukowcy ciągle przeprowadzają badania nad tą algą. Dzięki nim możemy mieć pewność prozdrowotnych właściwości suplementu. Udowodniono, że zawarta w aldze fikocyjanina powoduje obniżenie wysokiego ciśnienia krwi. Spirulina może zmniejszyć szanse na zachorowanie na choroby związane z dysfunkcjami w układzie sercowo-naczyniowym, a także wspomóc walkę osób chorych na cukrzycę.
Spirulinę niezwykle często poleca się również przy dietach oczyszczających. Pozwala ona usuwać z organizmu metale ciężkie. Według badań przeprowadzonych u osób cierpiących na przewlekłe zatrucie arsenem, podawanie algi, zmniejsza stężenie metalu nawet o 47%.
Zielono-niebieska alga jest znana również ze swoich właściwości poprawiających odporność organizmu. Jej spożywanie pomaga zwiększyć produkcję przeciwciał, białek, a także innych komórek umożliwiających walkę z infekcjami. Poprzez zwiększenie sprawności działania układu odpornościowego organizm lepiej walczy również z przewlekłymi chorobami, a nawet rakiem.
Wśród licznych właściwości Spiruliny, znajdą się również te, które pomogą osobom walczącym z nadwagą. Jej regularne spożywanie pozwala nie tylko szybciej tracić tkankę tłuszczową, ale również zwiększyć efektywność energetyczną. Co przekłada się na odczucie efektu pobudzenia.
Zielony jęczmień — jakie ma zastosowanie?
Zielony jęczmień to popularny suplement wśród osób odchudzających się, jak i tych, którzy pragną zadbać o swoje zdrowie. Wyróżnia się bardzo dużą ilością cennych witamin i minerałów (również przeciwutleniaczy), a także aminokwasów i ułatwiającego trawienie błonnika pokarmowego.
Niepozorna roślinka działa na ludzki organizm niezwykle kompleksowo. Poprzez substancje zwarte w jego składzie jego spożywanie może mieć efekty przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, a także przeciwwirusowe. Podobnie, jak Spirulina, działa zatem na poprawę odporności, ale również jest suplementem pomocnym w zapobieganiu i leczeniu chorób układu naczyniowo-sercowego o cukrzycy.
Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu działa odtruwająco na organizm. Jest nie tylko doskonały, gdy chcemy zastosować dietę oczyszczającą, ale również przy leczeniu typowych objawów zakwaszenia organizmu: bóle stawów, owrzodzenia, trądzik, bóle żołądka i stany zapalne.
Artykuł powstał we współpracy z apteką internetową https://www.wapteka.pl/.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
ruchu
Spirulina – zdecydowanie TAK. Przebadana, o udokumentowanych właściwościach. Doceniona na całym świecie za swoje niezwykłe detoksynujące właściwości. Zielony jęczmień – raczej NIE. Jego właściwości praktycznie nie zostały udowodnione badaniami, a popularność zyskał dzięki masowej reklamie i modzie na wszelkie "zieloności" w diecie.
Przyznam się, że nie podążam za zielonym szaleństwem- nie próbowałam jeszcze ani jęczmienia ani spiruliny.
Mam znajomą która co chwila wrzuca na swojego fejsa zdjęcia różnych koktajli właśnie ze spiruliną i jęczmieniem. Wygląda cudownie- szkoda że nie są na każdą kieszeń…
I spirulina i jęczmień są u mnie obecne. Ostatnio zaczęłam przyjmować spirulinę w kapsułkach (potrzebuję solidnego wsparcia od wewnątrz), bo do tej pory częściej używałam jej jako maseczki. Jęczmień zaś, pojawia się jako składnik zielonych koktajli.