Olej annatto lub roucou – właściwości zdrowotne i kosmetyczne

Olej annatto lub roucou – właściwości zdrowotne i kosmetyczne

Olej z arnoty właściwej (Bixa orellana) niewątpliwie jest jednym z karaibskich sekretów piękna. Roślina ta wykazuje mnóstwo właściwości zdrowotnych. Od wieków do celów leczniczych i kosmetycznych wykorzystywany jest czerwony barwnik, który powstaje z jej nasion. Poznajmy bliżej annatto i jego działanie.

 

 

Czerwone annatto – poznajmy je bliżej

Arnota właściwa zwana też drzewkiem orleańskim jest to drzewo popularnie rosnące w Ameryce Południowej i Środkowej, powszechnie uprawiane w krajach tropikalnych takich jak Indie, Indonezja, Meksyk, Peru czy Ekwador. Od wieków jest cenione ze względu na właściwości zdrowotne, a przygotowany z niego barwnik znajduje zastosowanie do dekoracyjnego malowania ciała, odstraszania owadów, ochrony przeciwsłonecznej oraz w naturalnej medycynie.

Jego czerwony kolor jest wynikiem obecności norbiksyny i biksyny, czyli naturalnych pigmentów znajdujących się w nasionach rośliny. Zmielone nasiona są stosowane jako barwnik spożywczy i przyprawa wzmacniająca smak. Wykazują również właściwości antybakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwcukrzycowe.

 

Arnota właściwa substancje odżywcze

Annatto jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak cis-biksyna, karotenoidy i witamina A. Zawiera także minerały, takie jak wapń, sód i żelazo. Ma stosunkowo wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz wysokie stężenie tokotrienoli.

 

Właściwości zdrowotne annatto

Działa antybakteryjnie

Zawartość silnych przeciwutleniaczy sprawia, że annatto wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe i antybakteryjne.

Wzmacnia kości

Jest cennym źródłem wapnia, który zwiększa gęstość i wytrzymałość kości, a dzięki dostarczaniu cennych mikroelementów chroni przed rozwojem osteoporozy.

Poprawia wzrok

Nasiona annatto są skarbnicą karotenoidów o właściwościach przeciwutleniających. Dzięki temu wzmacniają wzrok, zapobiegają rozwojowi zaćmy i minimalizują ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Silny antyoksydant

Annatto ma właściwości antyoksydacyjne i jest doskonałym kosmetykiem, który pielęgnuje oraz odmładza skórę, zmniejsza widoczność niedoskonałości, zmarszczek i przebarwień oraz odmładza i napina.

Reguluje trawienie

Wysoka zawartość błonnika sprawia, że reguluje trawienie i uspokaja żołądek. Zmniejsza zgagę i dyskomfort po przejedzeniu oraz podczas infekcji wirusowych. A ponadto obniża poziom cholesterolu, insuliny i glukozy we krwi i ułatwia kontrolowanie cukrzycy.

Uzupełnia kwas foliowy w diecie

Annatto dostarcza organizmowi wysoką dawkę kwasu foliowego, dzięki czemu jest doskonałym pokarmem, który powinien zagościć w diecie kobiety w ciąży.

Przyspiesza gojenie się ran

Rany, oparzenia i podrażnienia skóry można szybko wyleczyć, nakładając pastę lub olej z nasion annatto.

Działa moczopędnie

Liście annatto wykazują właściwości moczopędne, dzięki czemu usprawniają pracę nerek.

Detoksykuje

Roślina ta usuwa toksyny z organizmu, utrzymuje w nim równowagę, reguluje metabolizm oraz wzmacnia wątrobę i zmniejsza stany zapalne.

Wykazuje właściwości antynowotworowe

A to za sprawą jednego z barwników znajdujących się w nasionach annatto, czyli norbiksyny, czyli silnego przeciwutleniacza. Przeprowadzone dotąd badania wykazały, że substancja ta chroni organizm przed działaniem wolnych rodników oraz chorobami nowotworowymi.

Annatto to silny antyoksydant, reguluje trawienie, wzmacnia kości i wzrok, obniża gorączkę, zmniejsza bóle głowy i nudności oraz przyspiesza gojenie się ran.

 

Arnota właściwa – tradycyjne zastosowania

Annatto od wieków znajduje zastosowanie:

  • do leczenia zapalenia oskrzeli
  • jako środek odstraszający muchy i komary
  • jako napar z liści koi ból gardła, zapalenie oka i oskrzeli
  • do gojenia ran
  • pędy i liście mają właściwości ściągające, przeciwgorączkowe
  • zmniejsza wysypki, obrzęki i biegunkę
  • łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej
  • oczyszcza jelita
  • łagodzi problemy skórne
  • reguluje pracę układu trawiennego
  • zmniejsza ból brzucha
  • przyspiesza leczenie blizn
  • pobudza włosy do wzrostu

 

Środki ostrożności

Warto zachować ostrożność, bo annatto może wywoływać reakcje alergiczne i zmniejszać poziom cukru we krwi.

 

Zastosowanie annatto:

  • jako kosmetyk lub składnik kosmetyków – nadaje im kolor oraz działa pielęgnacyjne i antybakteryjnie;
  • jest środkiem odstraszającym owady;
  • to popularna przyprawa i barwnik (w formie pasty i proszku) stosowany w różnych kuchniach na całym świecie i nadaje potrawom smak, aromat i kolor;
  • jest skarbnicą witamin;
  • wykorzystywany jest do marynowania mięsa;
  • to popularne lekarstwo na bóle głowy;
  • olej z annatto jest niezbędnym składnikiem kuchni azjatyckiej oraz naturalnym kosmetykiem;

 

annatto arnota właściwa właściwości zdrowotne i kosmetyczne

 

Annatto właściwości kosmetyczne

Ekstrakt, puder i olej z annatto jest skarbnicą beta-karotenu, tokotrienoli, nienasyconych kwasów tłuszczowych, olejków eterycznych, witaminy C, flawonoidów i przeciwutleniaczy takich jak karotenoidy, terpenoidy czy flawonoidy, dzięki czemu neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników oraz pielęgnuje i odmładza skórę. Zarówno sproszkowane annatto, jak i olej annatto warto regularnie stosować jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji skóry. Zawiera magnez, miedź, wapń, mangan, cynk i magnez oraz wykazuje właściwości antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwgrzybicze. A poza tym uspokaja podrażnioną skórę, przyspiesza gojenie się ran oraz zmniejsza widoczność przebarwień i blizn. Odżywia, napina, odmładza i chroni przed przedwczesnym starzeniem się skóry oraz promieniowaniem słonecznym. Pobudza produkcję melaniny, która zapewnia ochronę przed uszkodzeniami skóry oraz czyni ją pełną blasku. W recepturach INCI kosmetyków składnik ten skrywa się pod nazwami Bixa Orellana Seed Oil (olej annatto) albo Bixa Orellana Seed Powder (sproszkowane nasiona annatto).

The following two tabs change content below.
Renata Zielezińska
Promotorka kosmetyczna, redaktor kosmetyczna, blogerka kosmetyczna, pasjonatka branży beauty, której misją jest poszukiwanie wyjątkowych i niezwykłych produktów oraz usług, które zapewniają troskliwą i niezwykłą pielęgnację. Prowadzi popularny kobiecy blog lifestylowy www.www.sposobynazycie.pl. Recenzentka kosmetyków i usług spa, opiniotwórczyni i influencerka w branży urodowej. Tworzy własną Listę Kosmetycznych Znakomitości, jest pomysłodawczynią Plebiscytu Diamenty Beauty oraz wyzwań urodowych dla Czytelniczek. Popularna copywriterka kosmetyczna i polecana copywriterka lifestylowa, autorka wielu tekstów o urodzie, zdrowiu, pielęgnacji, medycynie estetycznej i żywności. Z branżą urodową związana od 2007 roku, Ekspert Akademii Versum, doradza wielu firmom z branży beauty. Wirtualna Asystentka w branży beauty i nie tylko, uwielbia zdobywać i doskonalić wiedzę, chętnie bierze udział szkoleniach, sympozjach i konferencjach, które wzbogacają ją w nowe wiadomości oraz są doskonałą okazją do nawiązywania nowych kontaktów.

Powiązane artykuły

Retinol w kosmetykach i pielęgnacji — wszystko, co musisz wiedzieć

Retinol w kosmetykach i pielęgnacji — wszystko, co musisz wiedzieć

Są takie składniki kosmetyczne, które wywołują mnóstwo skrajnych emocji. Jednym z najbardziej popularnych wśród nich i często źle stosowanych jest retinol. Dawniej zarezerwowany był jedynie dla kosmetologów, aktualnie znajduje zastosowanie…

Więcej
Biotyna – dlaczego jest niezbędna dla skóry, włosów i paznokci?

Biotyna – dlaczego jest niezbędna dla skóry, włosów i paznokci?

Ludzie na całym świecie pragną zachwycać nieskazitelnym wyglądem niezależnie od wieku, płci czy szerokości geograficznej. W poszukiwaniu sekretu pięknej skóry oraz mocnych włosów i paznokci stosują najnowsze zabiegi kosmetologiczne i…

Więcej

21 komentarzy na temat “Olej annatto lub roucou – właściwości zdrowotne i kosmetyczne

  1. Kolejna cudowna roślina 🙂 Znając życie niedługo firmy podłapią temat i rynek przepełnią suplementy i kosmetyki z jej składem, tak jak ostatnio miało to miejsce z acerolą, opuncją figową i innymi.

  2. Często spotykam ten składnik czytając skład:). Ale dopiero teraz dowiedziałam się o nim więcej. Teraz będę na niego zwracać większą uwagę.

  3. Jak widać Annato ma szerokie zastosowanie i spożywamy go, nawet często nie wiedząc o tym, Jest używany jako barwnik w wielu produktach jogurtach, serkach waniliowych w kosmetykach nadaje im kolor np. szminkach. Na jego temat zdania sa jednak podzielone, jedni uważają że jest nieszkodliwy a inni że nadmierne jego spożycie może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne.

      1. Arnota wlasciwa ,albo Bixa orellana, albo annato lub redpalm , roucou zawiera bardzo duza ilosci naturalnej vit E -tokotrienoli ktora jest o wiele bardziej aktywna niz ta apteczna vit E ktora zawiera tylko tokoferone ktore nie dzialaja prawie wcale.Pozdrawiam
        Krzyszkowska Grazyna

  4. Kolejne intrygujące składniki w kosmetykach,o których nie miałam pojęcia. Świetnie, że mogę znowu dowiedzieć się czegoś nowego.

  5. Nie słyszałam jeszcze nic o tym, ale z chęcią przetestuję jakieś kosmetyki zawierające ten olej. Jestem ciekawa czy się sprawdzi i z chęcią się o tym przekonam!☺️

  6. Poprawcie błąd, Brazylia to już Ameryka Południowa, nie ma sensu wtedy tego rozbijac, a Indie i Indonezja to już Azja więc myślę że warto już to napisać skoro tak już piszemy 🙂 co do samego owocu spotkałam się z nim będąc na Sri Lance. Bardzo dużo kosmetyków robią na jego bazie. Fajnie, że tak to opisalyscie, wszystko w jednym miejscu.

  7. Zainteresowałam się tym składnikiem – głównie w jakich kosmetykach mogę go znaleźć. Z tego co widzę taki olejek Roucou można znaleźć, między innymi, w kosmetykach do włosów firmy Davienes. Producent obiecuje, że składnik ten odbuduje strukturę włosów, zmiękczy i nawilży włosy, zadziała antybakteryjnie i ściągająco na skórę głowy, pomoże w walce z siwieniem, ułatwi rozczesywanie, zapobiegnie puszeniu i elektryzowaniu się włosów, a i przy tym wszystkim nie obciąży ich struktury. Jak widać szereg zalet, brzmi to naprawdę świetnie i ciekawe jak to się sprawdzi w praktyce!

  8. Annato znam z zastosowań kuchennych – to naprawdę piękny barwnik (cieszy moje oko), ponadto ciągle widzę go w składzie różnych margaryn (których już na szczęście nie używam). Ale nie miałam pojęcia, że jest to taka skarbnica wartości odżywczych. Nie znam żadnych kosmetyków z tym składnikiem, aż mi w sumie wstyd. Muszę przewertować składy i jak coś znajdę to podzielę się opinią. 🙂

  9. Nigdy nie słyszałam o tej roślinie, bardzo dobrze, że wspomnieliście o środkach ostrożności. Ma sporo zastosowań jednak jestem ciekawa czy jest w tym skuteczna.

  10. Pierwszy raz słyszę o takiej roślinie, muszę przyznać że wygląda pięknie.
    Ma aż tyle dobrych właściwości, że aż chce się sięgnąć po produkty na jej bazie.

  11. Uwielbiam stosować oleje na twarz i ciało i zastępować nimi inne kosmetyki. O tej roślinie jeszcze nigdy wcześniej nie słyszałam,ale ciekawi mnie cena oleju. Muszę popytać w zielarskim i pewnie się skuszę na niego.


Dodaj odpowiedź

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, trustedcosmetics.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.