Kwasy w kosmetykach — czytamy receptury kosmetyków

Kwasy w kosmetykach — czytamy receptury kosmetyków

Jednym z kolejnych składników, które znajdziemy w kosmetykach, są kwasy. Czy kwasy są niezbędne w kosmetykach i jakie są ich właściwości? Kiedy warto poszukiwać kosmetyków z kwasami i do jakiej skóry są przeznaczone?

 

Jak pamiętamy (lub nie) z lekcji chemii kwasy to związki chemiczne. Czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się, jakie są ich funkcje w kosmetykach?

 

Właściwości kosmetyczne kwasów

Hydroksykwasy wspomagają złuszczanie i odbudowę skóry. Wykazują właściwości antybakteryjne, nawilżają, oczyszczają pory, pobudzają produkcję elastyny i kolagenu oraz zmniejszają drobne zmarszczki, przebarwienia i blizny, a także potęgują działanie innych substancji z kosmetyku.

 

Stężenie kwasów w kosmetykach

Wszystko zależy od ich stężenia. Z całą pewnością wyższe stężenie kwasów znajdziemy w kosmetykach profesjonalnych przeznaczonych do pielęgnacji gabinetowej, natomiast niższe znajdziemy w kosmetykach do pielęgnacji domowej.

Skuteczność działania kosmetyku zależy od stężenia kwasów w nim zawartych, jednak warto pamiętać, że kwasy mogą też przyczynić się do powstania działań niepożądanych.

 

Najlepszym czasem, by pielęgnować skórę z kosmetykami, w których recepturach znajdziemy kwasy, będą okres jesieni i zimy. A wszystko ze względu na to, że skóra po zastosowaniu kwasów jest podrażniona i bardziej wrażliwa, ponieważ usunęliśmy z niej wierzchnie warstwy naskórka. Dlatego po zastosowaniu kosmetyków z kwasami należy chronić skórę przed słońcem, aby zapobiec powstawaniu przebarwień.

 

Podział kwasów w kosmetykach

Nie będę pisała szczegółowo o podziałach różnych kwasów. Myślę, że wystarczy nam informacja, że kwasy stosowane w kosmetyce dzielimy na kwasy Alfa-hydroksylowe (AHA), kwasy Beta-hydroksylowe (BHA), kwasy lipo-hydroksykwas (LHA) oraz kwasy poli-hydroksykwasy (PHA).

 

Właściwości poszczególnych kwasów w kosmetykach

Kwasy AHA są rozpuszczalne w wodzie, działają na powierzchni skóry i słabiej przenikają przez sebum. Najlepiej sprawdzą się w pielęgnacji cery trądzikowej, przesuszonej, zniszczonej po opalaniu, narażonej na wpływ dymu papierosowego czy suchej. Najczęściej pozyskiwane są z mleka, ziaren zbóż, owoców oraz trzciny cukrowej.

 

Kwas glikolowy (Glycolic Acid) naturalnie występuje jabłkach, winogronach, trzcinie cukrowej czy agreście. Znajduje zastosowanie jako składnik kosmetyków. Jego małe cząsteczki świetnie przenikają w głębsze partie naskórka. Kwas glikolowy w mniejszym stężeniu w kosmetykach wykazuje działanie nawilżające, natomiast jeśli kwas glikolowy zostanie zastosowany w większym stężeniu wówczas działa złuszczająco. Aktywizuje produkcję kolagenu w skórze, zmniejsza rozszerzone pory, poprawia elastyczność i spłyca zmarszczki. Wspomaga odnowę skóry, rozjaśnia plamy pigmentacyjne.

Kosmetyki z kwasem glikolowym sprawdzą się w pielęgnacji cery odwodnionej, suchej, dojrzałej i szorstkiej. Polecane są także w przypadku cellulitu, rozstępów czy plam po opalaniu.

Warto przygotować się na to, że kosmetyki z zawartością kwasu glikolowego mogą wywołać rumień, świąd lub stany zapalane.

 

Kwas migdałowy (Mandelic Acid) jest pozyskiwany z gorzkich migdałów, ale znajduje się również w pestkach niektórych owoców. Jego działanie jest podobne do działania kwasu glikolowego, ale jest on zdecydowanie łagodniejszy. Wykazuje silne właściwości antybakteryjne, pobudza skórę do odnowy. Nawilża, poprawia kondycję skóry, zmniejsza widoczność blizn i porów. Reguluje wydzielanie sebum, rozjaśnia i wygładza skórę. Kosmetyki z kwasem migdałowym, tak samo, jak zabiegi polecane są w przypadku skóry poszarzałej, odwodnionej i dojrzałej.

 

Kwas azelainowy (Azelaic Acid) jest pozyskiwany z ziaren zbóż, działa antybakteryjnie i przeciwutleniająco, łagodzi stany zapalne, łojotokowe zapalenie skóry i trądzik, usuwa zaskórniki. Zmniejsza zaczerwienienia i przebarwienia, odmładza. Kwas azelainowy może być stosowany o każdej porze roku.

 

Kwas mlekowy (Lactic Acid) pozyskiwany jest w procesie fermentacji cukru przez bakterie kwasu mlekowego. Występuje on naturalnie w naszym organizmie, jest jednym ze składników NMF – naturalnego czynnika nawilżającego skóry. Nawilża, poprawia elastyczność skóry, zmniejsza przebarwienia i spłyca zmarszczki. W kosmetykach do włosów aktywizuje cebulki do wzrostu i czyni włosy mocnymi i sprężystymi, doskonale sprawdza się jako składnik kosmetyków do higieny intymnej. Oczyszcza, subtelnie złuszcza, wykazuje właściwości antyseptyczne oraz silnie nawilża skórę. Odblokowuje pory, łagodzi trądzik, blizny i stany zapalne. Przywraca skórze sprężystość i prawidłowe pH. Wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry oraz wyrównuje jej koloryt. Kosmetyki z kwasem mlekowym świetnie sprawdzą się w pielęgnacji skóry wrażliwej i suchej.

 

Kwas cytrynowy (Citric Acid) znajduje się w owocach cytrusowych, burakach czy mleku. Złuszcza, delikatnie rozjaśnia skórę i pobudza komórki skóry do odnowy. Usuwa zaskórniki, koi trądzik, zmniejsza widoczność przebarwień. Jest antyoksydantem, neutralizuje działanie wolnych rodników i chroni przed niekorzystnym wpływem zanieczyszczeń oraz promieni słonecznych, a także przedłuża trwałość niektórych kosmetyków. Kwas cytrynowy w kosmetykach poprawia trwałość i stabilność kosmetyku, jest naturalnym konserwantem i reguluje jego pH. Wspomaga działanie innych kwasów.

 

Kwas szikimowy (Shikimic Acid) pozyskiwany jest z anyżu gwiaździstego i charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwgrzybicznymi i antybakteryjnymi. Delikatnie złuszcza, reguluje wydzielanie sebum. Ma właściwości przeciwłupieżowe i dezodorujące. Łagodzi przebarwienia i jest silnym antyoksydantem, pobudza skórę do odnowy. Kwas shikimowy znajduje zastosowanie w antyperspirantach i dezodorantach, kosmetykach przeciwłupieżowych, kosmetykach do pielęgnacji skóry suchej, trądzikowej, zanieczyszczonej opalaniem oraz w preparatach przeciwgrzybicznych do paznokci.

 

Kwas jabłkowy (Malic Acid) pozyskiwany jest z niedojrzałych jabłek, żurawiny, głogu, rabarbaru czy borówek. Rozjaśnia, nawilża, zmiękcza i wygładza cerę, zapobiega powstawaniu zaskórników. Działa antygrzybicznie i antybakteryjnie, łagodzi stany zapalne mieszków włosowych. Regeneruje, opóźnia procesy starzenia i powstawanie zmarszczek.

 

Kwas pirogronowy (Pyruvic Acid) jest pozyskiwany z jabłek i sfermentowanych owoców. Ze względu na małe cząsteczki, charakteryzuje go zdolność wnikania w głębsze partie skóry. Pobudza produkcję kolagenu i elastyny. Rewitalizuje, poprawia elastyczność skóry. Działa bakteriostatycznie, reguluje wydzielanie sebum, rozjaśnia przebarwienia. Łagodzi zmarszczki i blizny. Kosmetyki z kwasem pirogronowym sprawdzą się w pielęgnacji skóry trądzikowej, łojotokowej, dojrzałej oraz z przebarwieniami.

 

Kwas winowy (Tartaric Acid) – pozyskiwany jest w procesie fermentacji winogron. Wykazuje właściwości nawilżające, odmładzające, pojędrniające. Koi trądzik, zwęża rozszerzone pory. Świetnie oczyszcza i rozjaśnia skórę.

 

Kwasy BHA to tak naprawdę jeden przedstawiciel tej grupy — kwas salicylowy, który jest wytwarzany z kwiatów rumianku, liści brzozy lub malin czy kory wierzby. Jest rozpuszczalny w tłuszczach, a to oznacza, że przenika przez sebum i wnika w głębsze partie skóry. Oczyszcza, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, złuszcza, eliminuje zaskórniki, koi trądzik. Doskonale sprawdza się zastosowany w pielęgnacji cery trądzikowej, skłonnej do niedoskonałości, naczyniowej, wrażliwej i mieszanej.

 

Kwas LHA to pochodna kwasu salicylowego w łagodniejszej dla skóry postaci. Delikatnie i wolniej wnika w naskórek. Poprawia koloryt cery, usuwa zaskórniki. Świetnie sprawdza się w pielęgnacji nadmiernie łuszczącej się, podrażnionej oraz zaczerwienionej skóry.

 

Kwasy PHA oczyszczają, intensywnie nawilżają, wzmacniają naczynia krwionośne i naturalną barierę lipidową skóry, ale jej nie drażnią, nie powodują łuszczenia i zaczerwienienia. Dzięki temu doskonale sprawdzają się w pielęgnacji cery problematycznej z łuszczycą, łojotokiem, trądzikiem różowatym czy egzemą. Są przeciwutleniaczami, łagodzą podrażnienia i nie zwiększają wrażliwości skóry na słońce.

 

Glukonolakton (Gluconolactone) jest wytwarzany w procesie fermentacji ziaren kukurydzy. Intensywnie nawilża, regeneruje skórę i chroni ją przed utratą wilgoci. Wzmacnia, pojędrnia i wygładza. Naturalny antyoksydant, oczyszcza i pielęgnuje skórę, zmniejsza widoczność naczyń krwionośnych. Koi poparzenia słoneczne i trądzik, łagodzi szorstkość, podrażnienia i przebarwienia skóry. Znajduje zastosowanie jako składnik kosmetyków do skóry normalnej, wrażliwej, suchej, tłustej, poszarzałej, naczyniowej, dojrzałej i trądzikowej. Reguluje pH kosmetyków i zwiększa stabilność witaminy C.

 

Kwas laktobionowy (Lactobionic Acid) – pozyskiwany jest w procesie utleniania laktozy. Łagodzi stany zapalne i podrażnienia, chroni naskórek przed utratą wilgoci. Regeneruje, nawilża, wygładza i wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry. Zmniejsza widoczność zmarszczek i rozszerzonych naczynek. Działa przeciwrodnikowo i pozostawia na skórze warstwę, która chroni przed ucieczką wilgoci. Kosmetyki z kwasem laktobionowym doskonale sprawdzą się w pielęgnacji skóry naczyniowej, problematycznej, wrażliwej i suchej.

 

Inne kwasy, które znajdziemy w składnikach INCI kosmetyków:

Kwas alginowy (Alginic Acid) – pozyskiwany jest w procesie ekstrakcji morskich alg brunatnych. Służy jako zagęstnik, poprawia stabilność piany i zwiększa lepkość kosmetyku.

Kwas anyżowy (Anisic Acid) — naturalny konserwant pozyskiwany z rumianku i składnik kompozycji zapachowej.

Kwas askorbinowy, witamina C (Ascorbic Acid) znajduje się w czarnej porzeczce, owocach cytrusowych, dzikiej róży, brokułach czy szpinaku. Dobrze rozpuszcza się w wodzie i etanolu. Jest silnym przeciwutleniaczem, zatrzymuje starzenie się skóry i naprawia jej zniszczenia. Nie tylko rozjaśnia plamy i przebarwienia, ale również ujednolica koloryt skóry. Chroni przed promieniowaniem słonecznym oraz koi skórę po opalaniu. Zapobiega zmianom barwy, powstawaniu nieprzyjemnego zapachu oraz ogranicza utlenianie składników tłuszczowych w kosmetykach.

Kwas benzoesowy (Benzoic Acid) – konserwant chroni masę kosmetyku przed zakażeniami bakteryjnymi i dostępem mikroorganizmów. Może być używany w kosmetykach jedynie w ograniczonych ilościach.

Kwas behenowy lub dokozanowy (Behenic Acid) – kwas tłuszczowy nasycony z orzeszków ziemnych. Emolient i emulgator. Poprawia kondycję skóry i włosów oraz chroni przed utratą wilgoci.

Kwas borny lub borowy (Boric Acid) – składnik dezynfekujący, ściągający i konserwujący, reguluje pH. Jest rozpuszczalny w wodzie.

Kwas cynamonowy (Cinnamic Acid) – konserwant o właściwościach przeciwbakteryjnych.

Kwas etidronowy (Etidronic Acid) – składnik chelatujący, pochłania jony metali ciężkich w masie kosmetyku, wpływa na jego trwałość.

Kwas ferulowy (Ferulic Acid) znajduje się w nasionach kawy, pszenicy, owsa czy ryżu. Neutralizuje działanie wolnych rodników, chroni przed starzeniem skóry oraz promieniowaniem słonecznym i odmładza. Ekspresowo wnika w skórę. Naturalny filtr przeciwsłoneczny i humektant. Słabo rozpuszcza się w wodzie i tłuszczach.

Kwas fitowy (Phytic Acid) – pozyskiwany z ziaren zbóż. Subtelnie złuszcza, rozjaśnia skórę, działa antyoksydacyjnie. Nawilża i reguluje wydzielanie sebum. Chroni przed powstawaniem przebarwień i uszkodzeniami DNA, chelatuje miedź, żelazo czy cynk.

Kwas hialuronowy (Hyaluronic Acid) – intensywnie nawilża, napina, wygładza i zmniejsza zmiany potrądzikowe. Chroni przed utratą wilgoci ze skóry, poprzez film ochronny, który pozostawia na skórze. Poprawia wnikanie substancji aktywnych w skórę, humektant, działa przeciwzmarszczkowo. Wzmacnia barierę ochronną skóry, pobudza produkcję ceramidów.

Kwas izostearynowy (Isostearic Acid) – kwas tłuszczowy, składnik myjący i pianotwórczy, emulgator, wpływa na konsystencję.

Kwas kojowy (Kojic Acid) – składnik aktywny, zmniejsza i rozjaśnia przebarwienia oraz piegi. Rewitalizuje poszarzałą skórę, działa antybakteryjnie. Neutralizuje działanie wolnych rodników i przywraca blask.

Kwas lewulinowy (Levulinic Acid) – konserwant, składnik kompozycji zapachowej.

Kwas liponowy (Lipoic acid) – składnik aktywny i silny przeciwutleniacz rozpuszczalny w wodzie i tłuszczach. Regeneruje, dotlenia i odbudowuje. Zwiększa przyswajanie witaminy A, wspomaga działanie witamin C i E. Chelatuje metale ciężkie. Jest silnie działającym składnikiem aktywnym, może powodować podrażnienia.

Kwas mirystynowy lub tetradekanowy (Myristic Acid) – nasycony kwas tłuszczowy, emolient.

Kwas oleinowy (Oleic Acid) – nienasycony kwas tłuszczowy, emolient, ułatwia rozsmarowywanie kosmetyku, nadaje miękkości i zapobiega kruszeniu, może ulegać jełczeniu.

Kwas palmitynowy lub heksadekanowy (Palmitic Acid) – nasycony kwas tłuszczowy, który nie jest rozpuszczalny w wodzie. Emolient i emulgator

Kwasy tłuszczowe z nasion palmy olejowej (Palm Kernel Acid) – emolient i składnik konsystencjotwórczy.

Kwas sorbowy (Sorbic Acid) – konserwant.

Kwas stearynowy lub oktadekanowy (Stearic Acid) – emulgator, odbudowuje barierę lipidową skóry, dobrze rozpuszcza się w etanolu lub rozpuszczalnikach organicznych.

Kwas tioglikolowy lub merkaptooctowy (Thioglycolic Acid) – znajdziemy go w preparatach do trwałej ondulacji oraz depilacji.

 

 

Jak widać z powyżej zaprezentowanej listy, jest mnóstwo kwasów, które możemy znaleźć w składach INCI znajdujących się na etykietach kosmetyków. Mam nadzieję, że udało mi się w prosty sposób przybliżyć ich właściwości i zastosowanie.

The following two tabs change content below.
Renata Zielezińska
Promotorka kosmetyczna, redaktor kosmetyczna, blogerka kosmetyczna, pasjonatka branży beauty, której misją jest poszukiwanie wyjątkowych i niezwykłych produktów oraz usług, które zapewniają troskliwą i niezwykłą pielęgnację. Recenzentka kosmetyków i usług spa, opiniotwórczyni i influencerka w branży urodowej. Tworzy własną Listę Kosmetycznych Znakomitości, jest pomysłodawczynią Plebiscytu Diamenty Beauty oraz wyzwań urodowych dla Czytelniczek. Copywriterka, autorka wielu tekstów o urodzie, zdrowiu, pielęgnacji, medycynie estetycznej i żywności. Z branżą urodową związana od 2007 roku, Ekspert Akademii Versum, doradza wielu firmom z branży beauty. Uwielbia zdobywać i doskonalić wiedzę, chętnie bierze udział szkoleniach, sympozjach i konferencjach, które wzbogacają ją w nowe wiadomości oraz są doskonałą okazją do nawiązywania nowych kontaktów.

Powiązane artykuły

Poznaj kosmetyczne rytuały Gejszy Rytuał Gejszy – gdzie tkwi sekret pięknej skóry Japonek?!

Rytuał Gejszy – gdzie tkwi sekret pięknej skóry Japonek?!

"Czy w zamieszaniu codziennego życia kiedykolwiek zdarzyło Ci się rozejrzeć wokół i zamarzyć, by zacząć wszystko od nowa? Bo mnie tak" — mówi Victoria Tsai, założycielka i szefowa marki Tatcha…

Więcej
Lipidy w kosmetykach Tłuszcze (lipidy) w kosmetykach

Tłuszcze (lipidy) w kosmetykach

Czas przyjrzeć się kolejnemu składnikowi kosmetyków, którym są tłuszcze. Jakie lipidy znajdziemy w recepturach kosmetyków oraz jakimi charakteryzują się właściwościami? Sprawdźmy po co tłuszcze stosowane są w kosmetykach i jakie…

Więcej

9 komentarzy na temat “Kwasy w kosmetykach — czytamy receptury kosmetyków

  1. Tytuł troszeczkę nieadekwatny do wpisu, bo receptura jest używana podczas produkcji, a my mamy jedynie wgląd do składu INCI. Raczej żaden producent nie będzie chciał zdradzić swojej receptury na produkty 😉

    Osobiście bardzo polecam wszelkiego rodzaju kwasy w pielęgnacji skóry. Firma The Ordinary ma bardzo ciekawe połączenia.
    Jeśli jednak chodzi o samodzielne złuszczanie naskórka lepiej udać się z tym do kosmetologa i mieć pewność co do odpowiedniej procedury zabiegowej.

    Stosując kosmetyki z kwasami nie zapominajmy o odpowiedniej ochronie przed UV 🙂

  2. Sporo tego! Z połową się jeszcze nawet nie zetknęłam 😀 Za to uwielbiam peelingi na bazie kwasu szikimowego (Dermiss z Farmony) i mlekowego (Dermalogica). Jako jedyne rzeczywiście działają na moją tłustą skórę i nie prowadzą do zapchania, jak inne, niemechaniczne peelingi 😀

  3. Bardzo duzo się dowiedziałam. Na hasło kwas od razu kojarzą mi się zabiegi u kosmetyczki ☺ a tu tyle możliwości. Bardzo pomocny artykuł, napewno będę jeszcze do niego wracać.

  4. Większość kwasów aktywnie działających w kosmetykach pielęgnacyjnych ma na mnie niekorzystne działanie, a na kwas glikolowy mam silne uczulenie.


Dodaj odpowiedź

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, trustedcosmetics.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.