Czym jest PEG w kosmetykach?

Czym jest PEG w kosmetykach?

Jeśli analizujesz składy kosmetyków, które uśmiechają się do Ciebie z półek drogerii kosmetycznych, to z pewnością niejednokrotnie zauważyłaś w recepturach INCI kosmetyku tajemniczy skrót "PEG". Co on oznacza? I czy powinniśmy się bać PEG-ów w kosmetykach? Przyjrzyjmy im się bliżej!

 

PEG jest skrótem od nazwy Polyethylene Glycol oznaczającej politlenek etylenu. To mieszanina związków chemicznych. Zawarte w recepturach kosmetyków PEG-i są emulgatorami, rozpuszczalnikami, składnikami konsystencjotwórczymi oraz substancjami poprawiającymi lepkość masy kosmetycznej.

 

Niekorzystne właściwości PEG-ów

Z jednej strony w Internecie pojawia się mnóstwo informacji o niekorzystnym oddziaływaniu PEG-ów na skórę. Podobno do produkcji PEG-ów wykorzystywany jest trujący, niebezpieczny i nieobojętny dla ludzkiego organizmu tlenek etylenu. Jeśli jego cząsteczki dostaną się do masy kosmetycznej, a w efekcie aplikacji na skórę również i do organizmu wówczas może on powodować uszkodzenia komórek i działać kancerogenne. Ponadto zaburza barierę hydrolipidową skóry, może powodować stany zapalne, pokrzywkę, świąd, głębokie pękanie skóry czy zatykać pory.
Z kosmetyków, w recepturach których znajdują się PEG-i, powinny z pewnością zrezygnować kobiety w ciąży, młode matki, ale też lepiej nie stosować ich do pielęgnacji dzieci i niemowląt.

 

Z drugiej zaś, na przykład na stronie kosmopedia.org czytamy:

"Czy PEG-i są bezpieczne?

Wszystkie składniki należące do grupy PEG-ów stosowane w kosmetykach są bezpieczne dla konsumentów. Są to substancje o dobrze poznanym profilu toksykologicznym. Są nietoksyczne, nie wykazują działania mutagennego czy genotoskyczego. Mają też dobre właściwości dermatologiczne — nie działają drażniąco i uczulająco na skórę, Nie ma żadnych dowodów na to, że PEG-i są odpowiedzialne za wywoływanie stanu zapalnego skóry, lub inne niekorzystne reakcje skórne, przytoczone powyżej.

Bezpieczeństwo PEG-ów potwierdził amerykański zespół ekspertów Cosmetics Ingredients Review (CIR) Panel Expert. Eksperci uznali, że PEG-i nie są toksyczne po podaniu doustnym, jak i skórnym. Nie są genotoksyczne, rakotwórcze ani szkodliwe na rozrodczość i rozwój płodu. PEG-i mogą wykazywać niewielkie podrażnienie oczu i skóry, a także minimalny potencjał uczulający.

Co więcej, część PEG-ów zostało uznanych przez amerykańską agencję FDA, jako bezpieczne do stosowania w żywności. Do grupy PEG-ów stosowanych, jako dodatki do żywności należą m.in.: PEG-200 Dilaurate, PEG-400 Dioleate, PEG-400 Stearate.

 

PEG-i a działanie rakotwórcze

W wielu nierzetelnych źródłach można znaleźć informacje o potencjalnym działaniu rakotwórczym PEG-ów. Informacje te są nieprawdziwe, oparte na błędnym rozumowaniu. Prawdopodobną przyczyną powstania mitu dotyczącego szkodliwości PEG-ów jest to, że PEG-i mogą być zanieczyszczone związkiem 1,4-dioksanem, który wykazuje działanie rakotwórcze."

 

Lista PEG-ów w recepturach kosmetyków:

  • PEG (glikol polietylenowy) – emulgator, rozpuszczalnik, poprawia lepkość ciekłej masy kosmetyku, składnik myjący.
  • PEG-2 – emulgator.
  • PEG-2M – poprawia lepkość i gęstość masy kosmetycznej.
  • PEG-2 Cocamine – emulgator.
  • PEG-3 Cocamide — składnik myjący i pianotwórczy, emulgator.
  • PEG-2 Dimeadowfoamamidoethylmonium Methosuflate — substancja odżywcza i antystatyczna.
  • PEG-2 Distearate — emolient, chroni przed odparowywaniem wilgoci, poprawia kolor masy kosmetycznej.
  • PEG-2 Hydrogenated Castor Oil – emulgator.
  • PEG-2 Laurate – składnik nawilżający i pianotwórczy, emulgator i emolient.
  • PEG-2 Oleamine – emulgator.
  • PEG-2 Sorbitan Trioleate — emolient, chroni przed ucieczką wilgoci, emulgator.
  • PEG-2 Stearate — emolient i emulgator.
  • PEG-2 Tallow Amine — działa antystatycznie, kondycjonuje, substancja pianotwórcza.
  • PEG-3 Oleamide — składnik myjący i pianotwórczy, emulgator.
  • PEG-4 — składnik nawilżający, chroni przed wysychaniem kosmetyku.
  • PEG-4 Castor Oil – składnik kondycjonujący, nawilżający, emulgator, emolient.
  • PEG-4 Oleate – emolient, emulgator, składnik nawilżający i pianotwórczy.
  • PEG-4 Polyglyceryl-2 Stearate – emulgator.
  • PEG-4 Rapeseedamine – emulgator.
  • PEG-4 Stearate — składnik myjący, usuwa zanieczyszczenia, emulgator.
  • PEG-5 Castor Oil – składnik kondycjonujący, nawilżający, emulgator, emolient.
  • PEG-5 Cocomonium Methosulfate — emulgator, działa antystatycznie, rozpuszczalnik.
  • PEG-5 Plyceryl Stearate – emulgator.
  • PEG-6 Beeswax — emolient i emulgator.
  • PEG-6 Caprylic Capric Glycerides — emolient, składnik myjący i nawilżający, emulgator.
  • PEG-6 Cera alba – emulgator, stabilizuje emulsje kosmetyku.
  • PEG-6 Isostearate — emulgator i rozpuszczalnik.
  • PEG-6 Stearate – emulgator.
  • PEG-7 Glyceryl Cocoate — oczyszcza, odbudowuje barierę lipidową skóry, ułatwia tworzenie piany.
  • PEG-7 Hydrogenated Castor Oil — składnik myjący, usuwa zanieczyszczenia, emulgator.
  • PEG-8 — substancja nawilżająca, humektant, chroni przed wysychaniem kosmetyku.
  • PEG-8 Cocoate — emulgator.
  • PEG-8 Dioleate — składnik myjący, usuwa zanieczyszczenia, emulgator.
  • PEG-8 Glyceryl Laurate — emulgator.
  • PEG-8 Oleic Mea — emulgator.
  • PEG-8 Stearate — emulgator.
  • PEG-9 Laurate — emulgator i składnik konsystencjotwórczy.
  • PEG-10 Cocoate — składnik myjący i emulgator.
  • PEG-10 Dimethicone — emulgator, ułatwia rozprowadzanie kosmetyku.
  • PEG-10 Hydrogenated Castor Oil — emolient i emulgator.
  • PEG-10 Methyl Ester Dimethicone — emulgator, ułatwia rozprowadzanie kosmetyku i rozczesywanie włosów. Natłuszcza i przeciwdziała elektryzowaniu się włosów.
  • PEG-10 Olive Glyceride — emulgator, składnik powierzchniowo czynny.
  • PEG-10 Rapeseed Sterol — składnik myjący, emulgator, delikatny detergent.
  • PEG-11 Castor Oil — składnik kondycjonujący, nawilżający, emulgator, emolient.
  • PEG-12 — składnik nawilżający, rozpuszczalnik, chroni przed wysychaniem kosmetyku.
  • PEG-12 Dimethicone — emolient, substancja konsystencjotwórcza, chroni przed utratą wilgoci i poprawia kondycję.
  • PEG-12 Palm Kernel Glycerides — składnik nawilżający i emulgator.
  • PEG-14 Dimethicone — emolient, substancja konsystencjotwórcza, chroni przed utratą wilgoci i poprawia kondycję.
  • PEG-15 — emulgator.
  • PEG-15 Cocamine — emulgator.
  • PEG-15 Cocopolyamine — substancja filmotwórcza, emulgator, działa antystatycznie i bakteriostatycznie.
  • PEG-15 Cocomonium Chloride — substancja filmotwórcza, emulgator, działa antystatycznie i bakteriostatycznie.
  • PEG-15 Glyceryl Laurate — składnik myjący i pianotwórczy, emulgator.
  • PEG-15 Hydrogenated Tallowmonium Chloride — substancja powierzchniowo-czynna, pozostawia na włosach film ochronny, kondycjonuje, przeciwdziała elektryzowaniu, emulgator.
  • PEG-15 Stearmonium Chloride — substancja filmotwórcza, działa antystatycznie i bakteriostatycznie, emulgator.
  • PEG-18 Castor Oil — składnik kondycjonujący, nawilżający, emulgator, emolient.
  • PEG-18 Glyceryl Oleate / Cocoate — emulgator, składnik konsystencjotwórczy.
  • PEG-20 – składnik nawilżający i emulgator.
  • PEG-20 Almond Glycerides — emulgator, składnik konsystencjotwórczy.
  • PEG-20 Castor Oil — składnik nawilżający i emulgator, działa antystatycznie.
  • PEG-20 Corn Glycerides — emulgator, składnik myjący i pianotwórczy.
  • PEG-20 Glyceryl Isostearate — składnik myjący i emulgator.
  • PEG-20 Glyceryl Laurate — emulgator, detergent, składnik konsystencjotwórczy, wpływa na właściwości myjące kosmetyku.
  • PEG-20 Laurate — składnik nawilżający i pianotwórczy, emulgator i emolient.
  • PEG-20 Methyl Glucose Sesquistearate — emulgator, składnik konsystencjotwórczy.
  • PEG-20 Oleate — emolient, emulgator, składnik nawilżający i pianotwórczy.
  • PEG-20 Stearate — humektant, emulgator, poprawia lepkość kosmetyku, substancja konsystencjotwórcza.
  • PEG-20 Sorbitan Cera Alba — emolient i emulgator, przeciwdziała nadmiernej utracie wilgoci.
  • PEG-20 Sorbitan Isostearate — składnik myjący i emulgator.
  • PEG-20 Sorbitan Triisostearate — składnik myjący i emulgator.
  • PEG-22 Castor Oil — składnik kondycjonujący, nawilżający, emulgator, emolient.
  • PEG-25 Glyceryl Stearate — składnik myjący i pianotwórczy, emulgator.
  • PEG-25 PABA — filtr UV, chroni przed pogarszaniem się jakości masy kosmetycznej pod wpływem światła.
  • PEG-30 Castor Oil – składnik kondycjonujący, pianotwórczy i nawilżający, emulgator, emolient.
  • PEG-30 Dipolyhydroxystearate — substancja myjąca i pianotwórcza, emulgator, składnik konsystencjotwórczy.
  • PEG-32 Oleate – emolient, emulgator, składnik nawilżający i pianotwórczy.
  • PEG-35 Castor Oil – składnik kondycjonujący, nawilżający i pianotwórczy, emulgator, emolient.
  • PEG-40 Castor Oil – składnik kondycjonujący, nawilżający, emulgator, emolient.
  • PEG-40 Corn Glycerides — składnik myjący, usuwa zanieczyszczenia, emulgator.
  • PEG-40 Hydrogenated Castor Oil — emulgator, detergent, nośnik składników aktywnych, substancja konsystencjotwórcza, usuwa zanieczyszczenia.
  • PEG-40 Sorbitan Peroleate — emolient, emulgator składnik konsystencjotwórczy.
  • PEG-40 Stearate – emulgator.
  • PEG-42 Babassu Glycerides — składnik myjący, usuwa zanieczyszczenia, emulgator.
  • PEG-45 Castor Oil – składnik kondycjonujący, nawilżający, emulgator, emolient.
  • PEG-45 Palm Kernel Glycerides — składnik myjący, usuwa zanieczyszczenia, emulgator.
  • PEG-45 Safflower Oil Glycerides – emulgator.
  • PEG-50 Stearate — emulgator.
  • PEG-50 Tallow Amine — składnik myjący, usuwa zanieczyszczenia, emulgator.
  • PEG-55 Propylene Glycol Oleate — składnik nawilżający, detergent.
  • PEG-60 Almond Glicerides — emulgator, składnik myjący i pianotwórczy.
  • PEG-60 Castor Oil – składnik kondycjonujący, nawilżający, emulgator, emolient.
  • PEG-60 Hydrogenated Castor Oil — składnik myjący, usuwa zanieczyszczenia, emulgator.
  • PEG-70 Mango Glycerides — składnik nawilżający i konsystencjotwórczy, emulgator.
  • PEG-75 Lanolin — składnik pianotwórczy, konsystencjotwórczy, emolient i emulgator, tworzy warstwę okluzyjną, chroni przed utratą wilgoci.
  • PEG-75 Shea Butter Glycerides – emulgator.
  • PEG-80 Stearate – emulgator.
  • PEG-80 Sorbitan Laurate – emulgator.
  • PEG-100 – humektant, rozpuszczalnik, składnik nawilżający oraz składnik konsystencjotwórczy.
  • PEG-100 Stearate — detergent, składnik konsystencjotwórczy, emulgator, substancja pianotwórcza.
  • PEG-120 Methyl Glucose Dioleate — składnik konsystencjotwórczy, zagęstnik i emulgator.
  • PEG-120 Methyl Glucose Trioleate — emolient, detergent, substancja konsystencjotwórcza.
  • PEG-150 — składnik nawilżający, chroni przed wysychaniem kosmetyku.
  • PEG-150 Distearate — detergent, składnik pianotwórczy i emulgator.
  • PEG-150 Laurate – składnik nawilżający i pianotwórczy, emulgator i emolient.
  • PEG-150 Oleate – emolient, emulgator, składnik nawilżający i pianotwórczy.
  • PEG-150 Stearate — składnik powierzchniowo-czynny, emulgator, tworzy pianę.
  • PEG-200 Castor Oil — składnik kondycjonujący, nawilżający, emulgator, emolient.
  • PEG/PPG-10/2 Dimethicone — tworzy film ochronny na skórze, emulgator.
  • PEG/PPG-8/3 Diisostearate — emolient i emulgator.
  • PEG/PPG-8/3 Laurate — emolient i emulgator.
  • PEG/PPG-10/2 Dimethicone — emolient, chroni przed utratą wilgoci, emulgator.
  • PEG/PPG-17/18 Dimethicone — sprawia, że kosmetyk staje się bardziej plastyczny.
  • PEG/PPG-18/18 Dimethicone — emulgator, wypełniacz, składnik konsystencjotwórczy.
  • PEG/PPG-20/20 Phenylisopropyl Caprylyl Dimethicone — składnik kondycjonujący i emulgator.
  • PEG/PPG-25/25 Dimethicone — emolient, chroni przed utratą wilgoci, emulgator.
  • PEG/PPG-120/10 Trimethylolpropane Trioleate — rozpuszczalnik i humektant.
  • Ceteareth-20 — detergent, emulgator, składnik pianotwórczy.
  • Laureth-2— emulgator, działa antystatycznie.
  • Laureth-4 — emulgator, działa antystatycznie.
  • PPG-1-PEG-9 Lauryl Glycol Ether — emulgator, rozpuszczalnik, składnik konsystencjotwórczy.
  • BIS-PEG/PPG-14/14 Dimetikon — silikon, emulgator, składnik zmiękczający, substancja powierzchniowo czynna.
  • Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone — silikon, emulgator, składnik konsystencjotwórczy, chroni przed utratą wilgoci.
  • Dimethicone/ PEG-10/ 15 Crosspolymer — silikon, składnik kondycjonujący i konsystencjotwórczy. Zagęszcza, zmiękcza i chroni przed utratą wilgoci.
  • Lauryl PEG-9 Polydimethysiloxyethyl Dimethicone — rozpuszczalnik, emulgator i składnik wiążący.
  • Methicone — silikon, nawilża, zmiękcza, chroni przed utratą wilgoci i eliminuje elektryzowanie włosów.
  • Olive Oil PEG-7 Esters — nawilża, wygładza i zmiękcza.
  • Trilaureth-4-Phosphate — detergent i emulgator.

 

Kosmetyki z PEG – skutki uboczne

Jednym z najczęstszych skutków ubocznych, jakie powoduje stosowanie kosmetyków z PEG-ami w recepturach INCI kosmetyków, są stany zapalne pachwin czy cery.

 

Co to jest emulgator i jakie są ich rodzaje?

Emulgator to jeden ze składników tworzących recepturę kosmetyku, który łączy składniki wodniste i oleiste, tworząc jednolitą i gładką konsystencję masy kosmetycznej. Emulgator jest niezbędnym składnikiem każdego kosmetyku, który zawiera wodę i tłuszcze. Wyróżniamy emulgatory naturalne i sztuczne. Emulgatorami sztucznymi są PEG-i, natomiast do listy emulgatorów naturalnych zaliczamy:

  • Cera Alba (wosk pszczeli),
  • Cetearyl Alkohol (cetearylowy alkohol),
  • Glyceryl Stearate Citrate,
  • Gumi Arrabicum (guma arabska),
  • Guar Gum (guma guar),
  • Lanolin Alcohol (alkohol lanolinowy),
  • Lecytyna
  • Xanthan Gum (guma ksantanowa).

 

 

Jak widać powyżej, jest mnóstwo składników PEG i ich pochodnych, które możemy poznać, czytając receptury kosmetyków. Ciekawi mnie jak Ty podchodzisz do kwestii PEG w kosmetykach, starasz się ich unikać czy nie zwracasz na nie uwagi?

The following two tabs change content below.
Renata Zielezińska
Promotorka kosmetyczna, redaktor kosmetyczna, blogerka kosmetyczna, pasjonatka branży beauty, której misją jest poszukiwanie wyjątkowych i niezwykłych produktów oraz usług, które zapewniają troskliwą i niezwykłą pielęgnację. Recenzentka kosmetyków i usług spa, opiniotwórczyni i influencerka w branży urodowej. Tworzy własną Listę Kosmetycznych Znakomitości, jest pomysłodawczynią Plebiscytu Diamenty Beauty oraz wyzwań urodowych dla Czytelniczek. Copywriterka, autorka wielu tekstów o urodzie, zdrowiu, pielęgnacji, medycynie estetycznej i żywności. Z branżą urodową związana od 2007 roku, Ekspert Akademii Versum, doradza wielu firmom z branży beauty. Uwielbia zdobywać i doskonalić wiedzę, chętnie bierze udział szkoleniach, sympozjach i konferencjach, które wzbogacają ją w nowe wiadomości oraz są doskonałą okazją do nawiązywania nowych kontaktów.

Powiązane artykuły

Kosmetyk już bez tajemnic!? Poznaj skład kosmetyków — podsumowanie tematu

Poznaj skład kosmetyków — podsumowanie tematu

Mam nadzieję, że przygotowane przeze mnie tematy pozwolą Ci stać się bardziej świadomym konsumentem. Moją ideą było obalenie mitów dotyczących składników kosmetycznych. Teraz również i Ty samodzielnie możesz rozszyfrować INCI…

Więcej
Składniki przeciwutleniające w kosmetykach Antyoksydanty / Przeciwutleniacze w kosmetykach — poznaj ich właściwości!

Antyoksydanty / Przeciwutleniacze w kosmetykach — poznaj ich właściwości!

Antyoksydanty, ze względu swoje wyjątkowe właściwości, aktualnie są jednymi z najbardziej poszukiwanych składników receptur kosmetyków. Dlaczego warto wybierać kosmetyki z przeciwutleniaczami? Jakie są właściwości antyoksydantów w kosmetykach? I które ze…

Więcej

5 komentarzy na temat “Czym jest PEG w kosmetykach?


Dodaj odpowiedź

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, trustedcosmetics.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.