Czy oleje mineralne i parafina w kosmetykach szkodzą?

Czy oleje mineralne i parafina w kosmetykach szkodzą?

Zapychają skórę, uniemożliwiają jej oddychanie, oczyszczanie i wnikanie składników odżywczych oraz przyspieszają starzenie. Oto zarzuty stawiane olejom mineralnym i parafie w kosmetykach. Przyjrzyjmy się bliżej tym kolejnym kontrowersyjnym składnikom kosmetyków i obalmy bezmyślnie powtarzane mity dotyczące parafiny i olejów mineralnych w kosmetykach.

 

Jakie jest zadanie parafiny w kosmetykach?

Parafiny to związki syntetyczne, które powstają w procesach oczyszczania ropy naftowej. Są emolientami, natłuszczają i chronią przed utratą wilgoci. Parafina jest tanim wypełniaczem i rozpuszczalnikiem w kosmetykach.

 

W jakich kosmetykach znajdziemy parafiny i oleje mineralne?

Parafiny możemy znaleźć w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów, a także kosmetykach do kąpieli. Ponadto stanowi ona częsty składnik pomadek i fluidów do makijażu czy kremów do pielęgnacji twarzy. Dlaczego producenci kosmetyków tak chętnie po nią sięgają? Ponieważ jest tania i bardzo dostępna.

Oleje mineralne i parafiny tworzą na powierzchni skóry bądź włosów warstwę ochronną, dzięki której natłuszczają, nawilżają i zmiękczają, a także ekspresowo ją wygładzają. Parafiny są dobrze przebadane i znajdują się w wielu kosmetykach farmaceutycznych do pielęgnacji skóry wrażliwej. Parafiny nie wnikają w skórę, a w efekcie także nie uczulają, nie drażnią skóry oraz nie są toksyczne.

Znajdują zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji skóry atopowej, przesuszonej, wrażliwej i odwodnionej oraz preparatach do pielęgnacji delikatnej skóry dzieci. Skutecznie chronią skórę przed wiatrem i mrozem, a także poprawiają kondycję zniszczonych i przesuszonych włosów.

Kosmetyki z parafinami mogą się nie sprawdzić w przypadku cery łojotokowej, trądzikowej, młodzieńczej i tłustej.

 

Znajdź parafiny i oleje mineralne w swoich kosmetykach:

  • Cerezyna / Ceresin — rafinowany wosk ziemny, emulgator, składnik wiążący, poprawia lepkość kosmetyku.
  • Glikol propylenowy / Propylene Glicol — pochodna ropy naftowej, emolient, tworzy na skórze warstwę chroniącą przed utratą wilgoci, zmiękcza, wygładza, regeneruje, może podrażniać skórę.
  • Izoparafiny / C10-11 Isoparaffin — emolient, tworzy na skórze warstwę chroniącą przed utratą wilgoci, zmiękcza, wygładza, regeneruje.
  • Izoheksadekan / Isohexadecane — emolient, tworzy na skórze warstwę chroniącą przed utratą wilgoci, zmiękcza, wygładza, regeneruje. Rozpuszczalnik dla składników hydrofobowych, ułatwia rozsmarowywanie kosmetyku.
  • Parafina / Paraffin — pochodna ropy naftowej, emolient, tworzy na skórze warstwę chroniącą przed utratą wilgoci, zmiękcza, wygładza, regeneruje. Stabilizator emulsji, poprawia lepkość kosmetyku.
  • Olej parafinowy (olej mineralny) / Paraffinum Liquidum (Mineral Oil) — emolient, tworzy warstwę ochronną na skórze lub włosach, chroni przed utratą wilgoci, wykazuje właściwości antystatyczne — eliminuje puszenie się włosów.
  • Ozokeryt / Ozokerite — pochodna ropy naftowej, chroni przed utratą wilgoci poprzez warstwę okluzyjną, stabilizator emulsji, może działać komedogennie.
  • Wazelina / Petrolatum — emolient, tworzy warstwę ochronną na skórze lub włosach, chroni przed utratą wilgoci, substancja konsystencjotwórcza.
  • Wazelina żółta / Vaselinum Flavum — emolient, tworzy warstwę ochronną na skórze lub włosach, chroni przed utratą wilgoci, wykazuje właściwości antystatyczne — eliminuje puszenie się włosów.
  • Wosk Mikrokrystaliczny / Cera Microcristallina — pochodna ropy naftowej, emolient, tworzy na skórze warstwę chroniącą przed utratą wilgoci, wykazuje właściwości komedogenne.
  • Wosk Syntetyczny / Synthetic Wax — pochodna ropy naftowej, emolient, tworzy na skórze warstwę chroniącą przed utratą wilgoci, zmiękcza, wygładza, regeneruje. Stabilizator emulsji, poprawia lepkość kosmetyku.

 

 

Oleje mineralne i parafiny po prostu nie zawsze sprawdzą się w przypadku potrzeb skóry czy włosów. Nie należy demonizować i bardzo wystrzegać się ich, jeśli zauważymy je w składzie kosmetyku. Ważne, by oleje mineralne i parafiny nie znajdowały się na pierwszych miejscach w recepturach INCI kosmetyków.

The following two tabs change content below.
Renata Zielezińska
Promotorka kosmetyczna, redaktor kosmetyczna, blogerka kosmetyczna, pasjonatka branży beauty, której misją jest poszukiwanie wyjątkowych i niezwykłych produktów oraz usług, które zapewniają troskliwą i niezwykłą pielęgnację. Prowadzi popularny kobiecy blog lifestylowy www.www.sposobynazycie.pl. Recenzentka kosmetyków i usług spa, opiniotwórczyni i influencerka w branży urodowej. Tworzy własną Listę Kosmetycznych Znakomitości, jest pomysłodawczynią Plebiscytu Diamenty Beauty oraz wyzwań urodowych dla Czytelniczek. Popularna copywriterka kosmetyczna i polecana copywriterka lifestylowa, autorka wielu tekstów o urodzie, zdrowiu, pielęgnacji, medycynie estetycznej i żywności. Z branżą urodową związana od 2007 roku, Ekspert Akademii Versum, doradza wielu firmom z branży beauty. Wirtualna Asystentka w branży beauty i nie tylko, uwielbia zdobywać i doskonalić wiedzę, chętnie bierze udział szkoleniach, sympozjach i konferencjach, które wzbogacają ją w nowe wiadomości oraz są doskonałą okazją do nawiązywania nowych kontaktów.

Powiązane artykuły

Jak niacynamid działa na skórę? Poznaj właściwości tego niezwykłego składnika!

Jak niacynamid działa na skórę? Poznaj właściwości tego niezwykłego składnika!

Niacynamid to składnik, który coraz częściej znajduje się w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Działa na skórę łagodząco, nawilżająco i przeciwzapalnie. Wzmacnia także barierę ochronną i pomaga wygładzić zmarszczki. Działa wielokierunkowo i świetnie…

Więcej
Zastosowanie oleju CBD w kosmetyce

Zastosowanie oleju CBD w kosmetyce

Olej CBD, który powstaje z konopi siewnych, jest aktualnie jednym z bardzo popularnych składników w kosmetyce. Wykazuje silne właściwości odmładzające i przeciwzapalne, zapobiega powstawaniu trądziku oraz świetnie sprawdza się w…

Więcej

8 komentarzy na temat “Czy oleje mineralne i parafina w kosmetykach szkodzą?

  1. A co jezeli petrolatum znajduje się na drugim miejscu w skladzie kremu pod oczy zaraz po wodzie, potem jest silikon, maslo shea, gliceryna itd. Czy ekstrakty wystepujace dalej w skladzie będą dzialaly? Jezeli wazelina natluszcza i chroni to moze wystarczy stosować samą wazeline pod oczy?

  2. O parafinie słyszałam wiele złych informacji.Cieszę się,że po przeczytaniu artykułu rozwiały się wszystkie moje wątpliwości.

  3. Jak do tej pory unikałam parafiny w kosmetykach do twarzy, bo mnie zapycha ale w balsamach do ciała i kremach do rąk mi odpowiada.

  4. Ja zawsze dokładnie sprawdzam na którym miejscu w składzie znajdują się oleje mineralne i parafina.

  5. Wszystko zależy tak naprawdę od technologii produkcji i tego po co w danej formulacji został taki surowiec zastosowany. Niestety w większości przypadków za użycie parafiny itp odpowiada jej cena. Jest tańsza niż inne bazowe składniki. Pamiętajmy także, że każda skóra jest inna i dla każdego odczucia związane z danym kosmetykiem będą zupełnie inne, co przedkłada się później na efekty stosowania 😉


Dodaj odpowiedź

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, trustedcosmetics.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.