Wszyscy chcielibyśmy cieszyć się życiem jak najdłużej i przeżyć je w jak najlepszej kondycji. Do tego jednak potrzebna jest ogromna ilość wartościowych składników odżywczych, a dostarczenie ich organizmowi w jak najmniej przetworzonej, naturalnej formie nie należy do rzeczy łatwych.
Książka, pt. "Soki i koktajle w minutę" autorstwa Agaty Ziemnickiej to odpowiedź na codzienne potrzeby naszego ciała. W dodatku jest to odpowiedź pyszna i niezwykle prosta – w ciągu zaledwie 1 minuty, możemy przygotować napój będący prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, mikro- i makroelementów, witamin, minerałów, antyoksydantów i enzymów.
Autorka rozpoczęła swoją przygodę z miksowaniem od koktajli śniadaniowych i zup kremów, w momencie, gdy szukała pomysłów, by przygotować zdrowe i pełne wartości odżywczych posiłki dla swoich dzieci w ekspresowym czasie. Jednak blendowanie i wyciskanie, komponowanie nowych smaków okazało się bardzo wciągające. Powstawały coraz to nowe koktajle, soki, zdrowe szoty, a także śniadaniowe misy mocy.
Miłość do soków i koktajli jest naprawdę zaraźliwa, więc możliwe, że od dziś wyciskanie i miksowanie będzie też codziennością w Twoim domu. A Ty poczujesz się promienna, pełna siły energii i zdrowia, co będzie widać, bo Twoja cera stanie się promienna i pełna blasku.
Już we wstępie, autorka książki z przepisami na soki i koktajle, która jest dietetyczką i psycholożką, podkreśla, że "w tym całym zdrowym odżywianiu chodzi właśnie o to, by mieć z jedzenia przyjemność, żeby jedzeniem dbać o siebie, o swoje wewnętrzne potrzeby, słuchać ciała. To wspaniała moda. Czasami dość bezkompromisowa, czasami nadmiernie rygorystyczna, czasami aż nazbyt smaczna, ale to zainteresowanie jedzeniem pozwala na bycie lepiej odżywionym i świadomym".
W poradniku tym znajdziemy przepisy na … koktajli i soków warzywno-owocowych, które wypełnione są mikro- i makroelementami, witaminami, składnikami mineralnymi, antyoksydantami i enzymami, które nasycają organizm składnikami odżywczymi, dodają energii i nawadniają.
Po krótkim wprowadzeniu, w którym autorka pokazuje zalety warzyw i owoców, następuje porównanie soków sklepowych z koktajlami przygotowanymi własnoręcznie w domu. Następnie czytelnik z poradnika dowiaduje się:
– dlaczego warto łączyć kurkumę z pieprzem,
– że jeśli połączymy witaminę C i żelazo to organizm przyswoi znacznie więcej żelaza,
– dlaczego warto łączyć szpinak z kefirem bądź jogurtem naturalnym,
– że warto łączyć produkty bogate w magnez ze składnikami z witaminą B, ponieważ to wspomaga przyswajalność magnezu,
– dlaczego warto łączyć źródła kwasu foliowego i źródła witaminy B12 w jednym koktajlu,
– że kwasy tłuszczowe dobrze jest łączyć z witaminą A, bo wówczas lepiej się wchłaniają,
– dlaczego składniki bogate w potas warto łączyć ze składnikami będącymi źródłem magnezu.
Następnie dowiadujemy się czy lepiej wybrać wyciskarkę, czy sokowirówkę oraz poznajemy rodzaje blenderów.
Książka "Soki i koktajle w minutę" autorstwa Agaty Ziemnickiej została podzielona na 14 rozdziałów, w których znajdziemy różnorodne przepisy na ekspresowe koktajle i soki na: młodość i urodę, detoks, kontrolę masy ciała, dobry nastrój, stres i koncentrację, energię, odporność, ale także propozycje napojów owocowo-warzywnych dla mamy i dziecka.
Uwielbiamy całą rodziną koktajle własnoręcznie przyrządzone ale nie posługuję się żadną książka.Tworze i mieszam z tego co akurat mam w domu.Czy z owoców czy warzyw mixuję smaki.
uwielbiam koktajle i soki własnej roboty, mam w sumie dwie książki o koktajlach ale ostatnio jakoś mniej z nich korzystam :/
Uwielbiamy koktajle, zwłaszcza te własnej roboty. Nie tak dawno poznałam kilka fajnych przepisów idealnych na wzmocnienie organizmu itd Wypróbuje je w okresie jesiennym i zimowym.
Uwielbiam koktajle, zwłaszcza teraz kiedy ciągle przygotowuję je z owoców i warzyw z mojego ogródka. Dają porządną dawkę energii i świetnie wpływają na stan skóry.
Podczas upałów częściej sięgam po koktajle, zwłaszcza wtedy gdy mam bezpośredni dostęp do zdrowych owoców i warzyw 🙂
Domowe soki i koktajle faktycznie są nieporównywalnie lepsze niż kupne. Szczególnie jak przygotowujemy je z naszych własnych owoców lub warzyw albo kupowanych w sklepach z produktami z upraw bio lub przynajmniej ze sprawdzonych źródeł. Ale przygotowywanie takiego koktajlu czy soku trwa więcej niż minutę 🙂 Trzeba produkty bardzo dobrze umyć, obrać itp.
W minute nie da się przygotować. Najpierw dokładne mycie, czasem pokrojenie, potem wyciskanie. Na końcu mycie sokowirówki.
Domowe soki i koktajle uwielbiam, zarówno warzywne jak i owocowe. Przekonałam do nich moją trzy letnią córkę:) nasz ulubiony to banan, kiwi szpinak i woda zmiksowany w blenderze:)
Ja uwielbiam koktajle i podczas takich upałów są one dla mnie zbawieniem a jednocześnie dawką energii i witamin.
Przy okazji cera odczuwa pozytywne skutki picia koktajli.