Biotyna to organiczny związek chemiczny znany także jako witamina H lub witamina B7. Jest jednym z najważniejszych składników wielu suplementów diety i preparatów kosmetycznych stosowanych w celu poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci. Występuje także w bardzo wielu produktach spożywczych. Biotyna wpływa nie tylko na urodę, ale także na zdrowie i samopoczucie. W tym artykule sprawdzimy, czym jest witamina B7, jakie są jej najważniejsze właściwości oraz jakie ma zastosowanie.
Spis treści
Co to jest biotyna?
Biotyna to odkryty w latach 20. XIX w., związek chemiczny zaliczany do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Obecność biotyny jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu wielu procesów, jakie zachodzą w organizmie człowieka. Jest jednym ze składników koenzymów biorących udział w metabolizmie tłuszczów, białek i przemianach glukozy. Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, a także zapewnia sprawne funkcjonowanie tarczycy i układu odpornościowego. Ponadto biotyna zawiera biodostępne cząsteczki siarki oraz stymuluje i reguluje przemiany metaboliczne skóry.
Jakie są właściwości biotyny?
Biotyna nie bez powodu zwana jest witaminą piękności. Duża zawartość cząsteczek siarki sprawia, że jej obecność doskonale wpływa na wygląd i kondycję włosów, skóry oraz paznokci. Co więcej, witamina B7 stymuluje regenerację komórek skóry, wzmacnia ją i odżywia. Dodatkowo biotyna może opóźnić proces siwienia włosów i zapobiec ich wypadaniu. Związek ten wnika głęboko w strukturę włosów, odbudowuje i wzmacnia wiązania siarkowe, sprawiając, że włosy stają się elastyczne, miękkie i odporne na uszkodzenia. Biotyna bardzo pozytywnie wpływa na zdrowie i kondycję paznokci, zmniejszając skłonność do łamania i rozdwajania.
Czy przyjmowanie biotyny wiąże się ze skutkami ubocznymi?
Biotyna jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, co oznacza, że nadmiar witaminy nie jest magazynowany w organizmie, ale wydalany z moczem. W związku z tym przyjmowanie suplementów z biotyną zwykle nie powoduje poważnych skutków ubocznych, jeśli tylko przestrzega się zalecanych dawek.
Niektóre osoby mogą doświadczyć łagodnych skutków ubocznych suplementacji biotyną, takich jak bóle brzucha, biegunka, nudności lub wymioty, jeśli przyjmują zbyt dużą dawkę biotyny. Jednak takie objawy zwykle ustępują po zaprzestaniu przyjmowania suplementu z biotyną lub zmniejszeniu dawki.
Warto jednak pamiętać, że biotyna może wpływać na wyniki pewnych badań laboratoryjnych, takich jak testy tarczycowe i testy krwi na poziom glukozy. Przed przeprowadzeniem takich badań warto porozmawiać z lekarzem, aby ustalić, czy należy zaprzestać przyjmowania biotyny przed badaniem.
W rzadkich przypadkach przyjmowanie dużej dawki biotyny może prowadzić do niestrawności, zwiększenia poziomu cukru we krwi, alergii lub wystąpienia reakcji skórnych. W przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.
Biotyna – jakie ma zastosowanie?
Biotyna znana jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Stanowi naturalne i skuteczne remedium na wiele problemów zdrowotnych. Poniżej przedstawiamy 10 najpopularniejszych zastosowań biotyny:
- Pomocna w walce z łuszczycą i trądzikiem – reguluje wydzielanie sebum i stymuluje procesy naprawcze.
- Wzmacnia włosy, hamuje ich siwienie i wypadanie – biotyna skutecznie odżywia skórę głowy, wzmacnia cebulki i pobudza wzrost mocnych włosów.
- Wzmacnia paznokcie – zawarte w biotynie cząsteczki siarki zapobiegają rozdwajaniu się i łamaniu płytki paznokciowej.
- Biotyna poprawia nastrój i samopoczucie – wspomaga układ nerwowy i zwiększa odporność na stres.
- Polecana diabetykom – reguluje i stabilizuje poziom cukru we krwi.
- Zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi – uczestniczy w syntezie protrombiny.
- Zwiększa wchłanianie witaminy C – biotyna jest niezbędna do prawidłowego przyswajania witaminy C, niezbędnej do syntezy kolagenu.
Jakie są źródła biotyny? Gdzie ją znajdziemy?
Biotyna powszechnie występuje w bardzo wielu produktach spożywczych. Znajdziemy ją zarówno w żywności pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Do najbardziej bogatych w biotynę produktów, które warto uwzględnić w codziennej diecie, należą:
- wątróbka wieprzowa i wołowa (około 100 µg/100 g);
- drożdże piwowarskie (około 80 µg/100 g);
- warzywa strączkowe (około 60 µg/100 g);
- żółtko jaj (około 55 µg/100 g);
- orzechy włoskie (około 37 µg/100 g);
- sardynki (około 21 µg/100 g);
- migdały (około 17 µg/100 g).
Kto powinien przyjmować biotynę?
Stosowanie preparatów z biotyną w postaci tabletek, kapsułek czy pastylek zaleca się osobom, u których istnieje duże ryzyko wystąpienia niedoborów tego ważnego składnika, oraz tym, które już zaobserwowały u siebie niepokojące objawy, takie jak:
- zmiany skórne: trądzik, rumień, nadmierne łuszczenie, stany zapalne;
- zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego: stany depresyjne i zmienność nastroju;
- podwyższony poziom cholesterolu;
- niedokrwistość;
- ból mięśni i stawów;
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Biotyna – dawkowanie
Do tej pory nie zostało ustalone konkretne dawkowanie biotyny. Przyjmuje się, że dawka dobowa dla osoby dorosłej znajduje się w przedziale od 30 do 100 µg. Dla uzyskania optymalnych efektów zaleca się stosowanie suplementów z biotyną przez co najmniej 3 miesiące.