Zdrowo, pysznie, szybko — autorskie przepisy Beaty Pawlikowskiej

Zdrowo, pysznie, szybko — autorskie przepisy Beaty Pawlikowskiej

"Pyszna książka kulinarna" to zbiór autorskich pomysłów Beaty Pawlikowskiej na zdrowe i szybkie dania, znane z serii książeczek "Szczęśliwe garnki" i zbiorczego wydania "Szczęśliwe garnki EXTRA". Podróżniczka po raz kolejny dzieli się wybranymi, ulubionymi przepisami w sam raz na cztery pory roku, Boże Narodzenie, Wielkanoc, chleb i ciastka. Tytuł ukazał się 15 marca nakładem Edipresse Książki.

 

Beata Pawlikowska znana jest nie tylko ze swoich podróży dookoła świata, ale także z zamiłowania do zdrowego odżywiania. Gotuje tylko z naturalnych, nieprzetworzonych produktów, takich jak świeże warzywa, kasze, zioła, owoce i przyprawy. Z jej prostych i szybkich przepisów powstaje jedzenie, które karmi nie tylko ciało, ale i duszę. Autorka inspirację czerpie ze starożytnej chińskiej filozofii pięciu przemian.

W "Pysznej książce kulinarnej" Beata Pawlikowska umieściła ponad 90 ulubionych przepisów. Dzięki temu wydaniu, miłośnicy zdrowego odżywiania będą mieli kolejną okazję spróbować specjałów znanej podróżniczki.
Beata Pawlikowska udowadnia, że dania na Boże Narodzenie i Wielkanoc wcale nie muszą być tłuste i ciężkostrawne. Na wigilijnym stole warto postawić zupę z zielonego groszku z kaszą i cukinią czy kapustę z czerwoną fasolą i orzechami, natomiast wielkanocne śniadanie to okazja do spróbowania soczewicy z brukselką i groszkiem czy jaglanki z marchewką i daktylami. Nie zabrakło także przepisów na ciastka, które można przygotować bez cukru, białej mąki i innych przetworzonych produktów. Algonkińskie ciastka z orzechami pecan, malinowe ciastka Apaczów czy poziomkowe ciastka jaskiniowców z pewnością świetnie sprawdzą się jako zdrowy deser. Beata Pawlikowska udowadnia też, że samodzielne upieczenie prawdziwego chleba jest wbrew pozorom proste. Dzieli się przepisami na naturalny zakwas oraz na różnorodne chleby: jęczmienny z cebulą i ziołami czy jaglano-migdałowy.

 

 

 

Autorka "Pysznej książki kulinarnej" podkreśla, że warto gotować w zgodzie ze zmieniającymi się porami roku i korzystać z sezonowych, lokalnych składników. Wiosną pojawia się zielony groszek, który można przyrządzić z ziemniakami i orzechami pecan czy z młodymi ziemniakami i koperkiem. Latem warto korzystać z fasolki szparagowej, z której powstanie pyszna zupa jarzynową z kaszą. Jesienią można rozgrzewać się fasolą z kminkiem i brokułami, zupą paprykową z soczewicą czy dynią z pomarańczami i dzikim ryżem. Natomiast na zimę, kiedy trawienie przebiega wolniej i cały organizm odpoczywa, Beata Pawlikowska proponuje gulasz z warzyw z fasolą i ciecierzycą oraz brukselkę z ziemniakami i cząbrem.

 

 

Wszystkie przepisy opatrzone są listą niezbędnych składników oraz opisem przygotowania krok po kroku. Dzięki temu z przygotowaniem potraw poradzą sobie wprawieni miłośnicy gotowania, jak i początkujący adepci sztuki kulinarnej. Całość zilustrowana jest autorskimi, barwnymi zdjęciami Beaty Pawlikowskiej z propozycją podania potrawy.

The following two tabs change content below.
Nasza redakcja to społeczność ludzi dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Prezentujemy godne polecenia produkty i usługi oraz dzielimy się wiedzą dotyczącą sprawdzonych sposobów, które pomagają zachować zdrowie i urodę. Interesuje nas tematyka perfum, makijażu czy medycyny estetycznej. Uwielbiamy czytać książki, których recenzje publikujemy w rubryce Beauty Czytelnia oraz recenzować i informować o nowościach kosmetycznych.

Powiązane artykuły

Kompendium receptur na domowe kosmetyki "Damskie Laboratorium" – naga prawda o kosmetykach naturalnych i organicznych

"Damskie Laboratorium" – naga prawda o kosmetykach naturalnych i organicznych

Lubisz używać kosmetyki z naturalnym i sprawdzonym składem? Starasz się omijać preparaty pielęgnacyjne oraz kosmetyki do makijażu wypełnione niekorzystnymi dla skóry, a także ludzkiego organizmu substancjami? Może warto tworzyć kosmetyki…

Więcej
Przepisy na dania roślinne Smaczna kuchnia wegetariańska z przepisami mistrzów

Smaczna kuchnia wegetariańska z przepisami mistrzów

Coraz więcej lekarzy zaleca swoim pacjentom diety roślinne. Okazuje się, że dieta może rozwiązać wiele problemów zdrowotnych. Czy to rzeczywiście prawda? O czym jeszcze przeczytałam w książce pt. "Nowoczesne zasady…

Więcej

3 komentarze na temat “Zdrowo, pysznie, szybko — autorskie przepisy Beaty Pawlikowskiej


Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, trustedcosmetics.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.